Zupa tajska z krewetkami, pieczarkami i papryką
Składniki
- 20 krewetek tygrysich - obranych i oczyszczonych
- 4 duże pieczarki
- 1 papryka
- 3 pomidory
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 papryczka chili
- 1 szalotka
- 3 cm korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- łyżeczka suszonej trawy cytrynowej lub 1 świeża
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- pół łyżeczki pasty tamaryndowej
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
- 2 dymki
- 1 limonka
- pół pęczka kolendry
- makaron ryżowy do podania
- sól do smaku
Instrukcje
W garnku rozpuścić olej kokosowy, wrzucić starty imbir, czosnek, pokrojoną szalotkę, kurkumę, papryczkę chili, cukier oraz trawę cytrynową. Smażyć wszystko kilka minut, aż zacznie intensywnie pachnieć. Podlewać wodą lub bulionem, jeśli zacznie przywierać do dna. Dorzucić pokrojone pieczarki i paprykę i pomidory obrane ze skórki, po 5 minutach dodać krewetki i wlać mleko kokosowe oraz bulion lub wodę. Dodać sos sojowy i rybny oraz pastę tamaryndową. Po kilku minutach dodać dymkę oraz skórkę z limonki. Makaron ryżowy przygotować według wskazówek na opakowaniu. Rozłożyć na talerze, wlać zupę, posypać kolendrą i skropić sokiem z limonki.
Super przepis!