Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 6 łyżek sosu sojowego
- sok z 1limonki
- 2 cm imbiru
- puszka ananasa
- 4 dymki
- 2 papryki: czerwona i zielona
- 2 podłużne papryki: zielona i czerwona
- 1 marchew
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka białego octu winnego
Instrukcje
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami sosu sojowego, sokiem z połowy limonki, imbirem obranym i startym na tarce oraz z pokrojoną dymką. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy pokrojoną w słupki marchew i papryki. Po 2 minutach dodajemy zamarynowane mięso i smażymy do miękkości.
W misce mieszamy resztę sosu sojowego, brązowy cukier, ocet winny, koncentrat pomidorowy, sok z połowy limonki, całej pomarańczy oraz sok ananasowy, wlewamy na patelnię, dodajemy kawałki ananasa oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. W 1/4 szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, następnie wlewamy na patelnie szybko łącząc składniki z sosem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz ewentualnie cukrem lub sokiem z limonki. Można też dodać ostra paprykę lub suszone płatki chili, żeby zaostrzyć smak.
Podajemy z ryżem basmati, jaśminowym lub zwykłym i posypujemy świeżym szczypiorkiem lub orzechami ziemnymi.