Pad Thai z tofu i warzywami
Pad thai w wersji wegetariańskiej lub nawet wegańskiej, w zależności od tego jaki sos przygotujesz 😉 Z dodatkiem chrupiących warzyw i tofu.
Składniki
- 200 g makaronu sojowego
- 1 kostka tofu
- 1 duża marchew
- 1 cukinia
- 2 jajka
- pół pęczka dymki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 szklanka kiełków fasoli mung
- do podania orzechy ziemne posiekane
- Sos:
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżeczki pasty tamaryndowej
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- Sos w wersji wegańskiej:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku z limonki
Instrukcje
Makaron zalać wrzątkiem, odstawić na 4 minuty i odcedzić. W miseczce wymieszać składniki sosu. W woku lub dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w słupki marchew i cukinię. Wlać sos i dodać pokrojone w kostkę tofu. Smażyć kilka chwil, przesunąć na bok składniki i wbić jajka ( w wersji wegańskiej jajka pomijamy ). Poczekać, aż jajka się zetną i wymieszać z resztą. Dodać kiełki fasoli mung, zostawiając odrobinę do posypania. Wrzucić makaron, chwilę smażyć, doprawiając sokiem z limonki. Wyłożyć na talerze, posypać orzeszkami ziemnymi i kiełkami fasoli mung.
Pysznosci? zrobiłam dzis i polecam☺️