Wegańskie spaghetti bolognese z tofu
Zdrowsza wersja klasycznego spaghetti bolognese ale tak samo pyszna. Sos robi się bardzo szybko, praktycznie w czasie gotowania makaronu. Dzieci i mięsożercy zajadali, aż im się uszy trzęsły 🙂 więc chyba więcej nie muszę dodawać.. Gorąco polecam ten przepis!
Składniki
- 1 kostka tofu - 200 g
- 700 g passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek korzenia selera
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka syropu z agawy lub łyżeczka cukru
- kilka listków świeżej bazyli
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych opcjonalnie
- makaron spaghetti
Instrukcje
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starte warzywa - marchew, seler i pietruszkę. Smażyć chwilkę, aż zaczną intensywnie pachnieć, dodać pół szklanki wody, przykryć i gotować 10 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodać pokruszone tofu oraz passatę, przyprawić solą, pieprzem, oregano, papryką, syropem z agawy i bazylią oraz dodać ewentualnie płatki drożdżowe. Dusić kilka minut, aż smaki się połączą. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Gorący sos wyłożyć na makaron, ozdobić świeżą bazylią oraz płatkami drożdżowymi lub w wersji niewegańskiej parmezanem.