Pieczona dynia z serem feta, suszonymi pomidorami oraz prażonymi pestkami dyni i słonecznika
Ta sałatka to hit! Połączenie słodkawej, mięsistej dyni, aromatycznych, suszonych pomidorów oraz fety a to wszystko posypane chrupiącymi, uprażonymi pestkami dyni i słonecznika. Ekspresowa i na ciepło, idealna na chłodne wieczory.
Składniki
- pół dyni hokkaido
- 1 słoik suszonych pomidorów
- kostka sera feta
- 3 łyżki prażonych pestek dyni
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznia
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- grubo mielona sól morska
- pieprz
- opcjonalnie świeży rozmaryn lub oregano
Instrukcje
Dynię przekrajamy na pół, wydrążamy pestki i kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Nie obieramy! Skrapiamy oliwą, opruszamy solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy świeże zioła i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż dynia nam się lekko zrumieni. Upieczone kawałki dyni wykładamy na talerz, układamy kawałki suszonych pomidorów, pokruszony ser feta oraz posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Całość delikatnie skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z kleksem jogurtu greckiego. Smacznego!
Rewelacyjna przystawka na każdą okazję!! Na kolację i obiad. Jesteśmy nią zachwyceni ?????? szczerze polecam
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂