Beza Pavlova z kremem mascarpone i truskawkami
Składniki
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego białego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- truskawki
- 3 łyżki konfitury truskawkowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Instrukcje
Białka wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temp. pokojową, dzięki temu cukier szybciej się rozpuści. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o. 23 cm średnicy, najlepiej odrysować go od spodu tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 120 stopni C z termoobiegiem.
Do dużej miski wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli po 1 łyżce cukier, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze ok. 5 minut, aby cukier się w całości rozpuścił. Następnie dodać sok lub ocet, zmiksować. Przesiać łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać szpatułką.
Pianę wyłożyć na narysowany okrąg, rozsmarować i wyrównać i pociągnąć lekko szpatułką ku górze. Wstawić na środek piekarnika i piec przez 40 minut w 120 stopniach, następnie zmniejszyć do 100 stopni i suszyć bezę przez minimum 2 godziny. Po upieczeniu otworzyć lekko drzwiczki i studzić w piekarniku. Bezę można upiec 1 lub 2 dni przed podaniem.
Bardzo zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem, dodać mascarpone i ubijać do połączenia się składników. Wyłożyć na bezę. Poukładać połówki truskawek. Konfiturę wymieszać z 2 łyżkami wody, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym i tuż przed podaniem polać bezę.
wygląda obłędnie 🙂
Bardzo smakowita 🙂