Czekolada dubajska
Najpierw świat oszalał na punkcie pistacji a potem czekolady dubajskiej z pistacjami i chrupiącym ciastem kataifi. I nie ma co się dziwić, bo czekolada jest warta zachodu. To mieszanka słodko-słonego smaku o różnych teksturach. Powiew luksusu i egzotyki, który, co najlepsze, możesz zrobić sobie w domu! Wszystkie składniki są łatwo dostępne w internecie, wystarczy tylko trochę chęci i czasu. Oczywiście można ją kupić w sklepie, ale cena czasami jest powalająca a smakiem nie odbiega od tej zrobionej własnoręcznie.
Składniki
- 200 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g pasty pistacjowej
- 45 g masła
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 100 g ciasta kataifi
- szczypta soli
Instrukcje
Do głębokiej patelni wrzucić masło i rozpuścić, dodać pokrojone ciasto kataifi i smażyć na małym ogniu kilka minut, aż ciasto ładnie się zarumieni i zrobi się chrupiące. Do ciepłego ciasta dodać pastę pistacjową, tahini oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać.
Czekoladę drobno pokroić, połowę rozpuścić w kąpieli wodnej a gdy czekolada dobrze się rozpuści, ściągnąć ja z kąpieli i dodać pozostałą czekoladę, dzięki temu czekolada będzie zatemperowana.
Do formy wylać połowę czekolady, rozsmarować pędzelkiem równomiernie spód i boki i włożyć do zamrażarki na kilka minut. Następne wyciągnąć, wyłożyć masę pistacjową, mocno ugniatając, żeby weszło jak najwięcej nadzienia. Na nadzienie wylać resztę czekolady i rozsmarować. Czekoladę włożyć do lodówki lub zamrażarki na kilka minut. Jak już będzie dobrze schłodzona wyciągnąć ją z foremki. Czekoladę połamać na kawałki i delektować się jej wspaniałym smakiem!
Dodaj do ulubionych