Orientalny łosoś z pak choi
Składniki
- 2 duże kawałki łososia
- Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm startego imbiru
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub syropu klonowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- sok z połowy limonki
- Duszone pak choi:
- 4 pak choi
- pół pęczka dymki
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół pęczka kolendry
- 1 łyżeczka sezamu
Instrukcje
Łososia umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać ze sobą i polać łososia. Odstawić na 30 min, a następnie piec przez 15 minut w 180 stopniach.
W woku rozgrzać olej. Pak choi umyć, przekroić każdą na pół i do woka, dodać pokrojoną w paski paprykę, dymkę oraz sos sojowy. Dusić kilka minut, aż warzywa będą al dente. Wyłożyć na talerze razem z łososiem, posypać sezamem i kolendrą.
Wyszło pyszne ?❤️ Bardzo szybki i smaczny obiad ❤️