Sałatka z komosą ryżową, pomidorkami, ogórkiem i fetą
Składniki
- pół szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- ok. 20 pomidorków koktajlowych
- pół ogórka sałatkowego
- 1 czerwona cebula
- 100 g sera feta
- świeżo mielony pieprz
- kilka listków bazylii
- Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
Instrukcje
Komosę ryżową przepłukać na sicie kilka razy pod bieżącą wodą, wsypać do garnka i zalać wodą w proporcji 1:2. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 12 minut. Po ugotowaniu garnek odstawić z ognia i nie zdejmując pokrywki zostawić na kilka minut, aby ziarenka wchłonęła całą wodę.
Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Ogórka obrać i pokroić na półtalarki a cebulę na krążki. Komosę rozdzielić do miseczek, dodać pomidorki, ogórka i cebulę. Posypać pokruszonym serem, pieprzem i listkami bazylii.
Składniki na sos wymieszać ze sobą i polać sałatkę.