Spaghetti z tuńczykiem, pomidorami i cukinią
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 5 pomidorów
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200-250 g makaronu spaghetti
- sól i świeżo zmielony pieprz
- parmezan lub grana padano do posypania
Instrukcje
Pomidory zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Cukinię umyć, pokroić w cieniutkie paski. Tuńczyka otworzyć, odcedzić z oleju i wlać olej na patelnię. Na tym oleju podsmażyć pokrojoną cebulkę oraz czosnek, dodać pomidory i smażyć ok. 5 minut, aż część soku wyparuje. Dodać cukinię a po minucie tuńczyka, przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić do sosu. Całość dokładnie wymieszać. Podawać od razu z listkami bazylii i startym serem.