Makaron soba z warzywami
Składniki
- 1 duża, czerwona papryka
- 2 marchewki
- pół cukini
- garść groszku cukrowego
- 1 kapusta pak choi
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100 g makaronu soba
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonej kolendry
- szczypta pieprzu cayenne
- garść prażonych nerkowców
- cebula dymka
Instrukcje
Paprykę, marchew i cukinię pokroić w słupki, cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzany olej kokosowy wrzucić cebulę, dodać starty imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać marchew, paprykę i cukinię i chwilę smażyć, aż warzywa lekko zmiękną ale wciąż będą chrupiące. Wlać sos sojowy i dodać przyprawy oraz wrzucić groszek cukrowy i pokrojoną kapustę pak choi. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w połowie szklanki wody i wlać do warzyw, wymieszać. Makaron gotować według instrukcji na opakowaniu i dodać do warzyw, wymieszać. Podawać od razu posypany orzeszkami i dymką.