Lasagne bolognese - lazania z sosem bolońskim
Składniki
- Sos boloński:
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża marchew
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 700 g passaty lub 2 puszki pomidorów
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżka oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- Sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli i gałki muszkatołowej
- Dodatkowo:
- 300 g makaronu do lasagne
- 1 kulka mozzarelli
- pół szklanki tartego parmezanu
Instrukcje
- Sos boloński:
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz marchew. Następnie wrzucić mięso, smażyć kilka minut, dodać passatę, sól, pieprz, oregano, bazylię i cukier i dusić pod przykryciem 15 minut.
- Sos beszamelowy:
W garnku roztopić masło, dodać mąkę i smażyć 2-3 minuty. Wlewać powoli mleko, energicznie mieszająć. Gotować 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
- Lasagne:
Makaron zalać wrzątkiem, żeby zmiękł. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć plastry makaronu, tak, żeby lekko na siebie nachodziły, polać 1/3 sosu, 1/4 beszamelu, przykryć makaronem. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Ostatnią warstwę makaronu polać beszamelem, rozłożyć kawałki mozzarelli i posypać parmezanem. Przykryć folią i piec przez 30-40 minut w temperaturze 180 st. C. 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię, żeby ser się lekko zapiekł. Lasagne po upieczeniu odstawić na 10 minut, żeby lekko ostygła, wtedy ją pokroić i od razu podawać.