Pad Thai z kurczakiem
Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 150 g makaronu ryżowego wstążki
- 2 jajka
- 1 szklanka kiełków fasoli mung
- 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju roślinnego
- Sos:
- 1-2 łyżki pasty tamaryndowej
- 4 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku z limonki
Instrukcje
Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu, ma być al dente. W miseczce wymieszać składniki sosu. W woku lub dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Wlać sos i smażyć kilka chwil. Wszystkie składniki przesunąć na bok, wbić jajka, poczekać, aż się zetną i wymieszać z resztą. Dodać makaron oraz kiełki fasoli mung, zostawiając odrobinę do posypania. Dokładnie wymieszać i od razu wyłożyć na talerze. Posypać orzeszkami ziemnymi, szczypiorkiem i kiełkami fasoli mung.