Sałatka z grillowaną cukinią, fetą i bazylią
Składniki
- 2 garście sałaty roszponki
- 1 cukinia
- pół sera feta
- 1 czerwona cebula
- kilka listków bazyli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- Dressing:
- 2 łyżki octu winnego
- łyżka miodu lub syropu z agawy
- 4 łyżki oliwy
- kilka listków bazyli
Instrukcje
Cukinię umyć, obieraczką lub nożykiem pokroić na cienkie płaty. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę, ułożyć kawałki cukinii i grillować z każdej strony. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Na talerze rozłożyć sałatę, poukładać cukinię, cebulę pokrojoną w półtalarki, posypać pokruszonym serem feta oraz bazylią. Składniki na sos wymieszać, dodać pokrojoną bazylię. Sosem polać sałatkę.
Tak pięknie się to prezentuje ;-; Znowu będę robić sobie nadzieję, że to zrobię, a skończy się, że zamówię coś gotowego bo tak szybciej. 😛